Welcome Guest ( Log In | Register )


Hello, we have answers for your Volvo-related questions!. Why not take a few moments to ask a question, help provide a solution or just engage in a conversation with another member in any one of our forums. Together we can make our Volvo community a better place.
 
Reply to this topicStart new topic
Do you like Volvo-Forums.com? Link to us and help spread the word about our forum. Thanks!
> 1994 Volvo 850 - Mass Air Flow Sensor, Symptoms?
stillwelljill
post Jun 15 2008, 06:23 PM
Post #1


Newbie


Group: Members
Posts: 7
Joined: 15-June 08
Member No.: 44,118
Status: Offline
Location: USA
Drives: 1994 Volvo 850



I just had to replace the fuel pump on my '94 850 (non turbo). A few days after replacing the pump, I started having rough engine running when I was starting from a traffic light, stop sign, etc. Sometimes it was rough and sometimes it was perfectly normal running when starting from a stop. Anyway the check engine light was on and when I had it checked out, it read mass air flow sensor. The mechanic cleaned the sensor, cleared the check engine light and the car did a little better for a few days. Yesterday I stopped and turned the engine off to go into a grocery (this was after a really rough start from a stop sign - engine almost died), and now the car will crank, run really roughly for maybe 15-20 seconds and then sputters to a dead stop. Are these symptoms something you would see from the MAF sensor being bad? Wanted to see if anyone else had any experience with the same thing before I spend over two hundred dollars for the MAFS. I have had this 850 for two years and LOVE IT. They are great cars! Thanks for any help.
Go to the top of the page
 
QuoteReply
ampangbear
post Jun 15 2008, 10:48 PM
Post #2


Expert Veteran
Group Icon

Group: Admin
Posts: 8,352
Joined: 1-March 05
Member No.: 3,464
Status: Offline
Location: Kuala Lumpur, MALAYSIA
Drives: 1996 Volvo 855 T5 FWD, 1989 Honda Civic 2-Door FWD



Try disconnecting the MAF when the engine is running rough. If it really is bad, the engine will run smoother when disconnected. BTW, i reckon you have a lambda light on? Do the code confirm that its still the MAF sensor?

I have yet to change my MAF sensor, as i kept on cleaning and cleaning it, but i have seen a few instances where after a can of contact cleaners, the error still doesnt want to go away. After swapping the MAF with a working one, from another car, it runs OK. In that case, cant help it, dude. Have to change the MAF - the damage is more than just dirty contact points.

Cheers.
Go to the top of the page
 
QuoteReply
stillwelljill
post Jun 16 2008, 12:30 PM
Post #3


Newbie


Group: Members
Posts: 7
Joined: 15-June 08
Member No.: 44,118
Status: Offline
Location: USA
Drives: 1994 Volvo 850



As stated in original post, the mechanic cleared the light after cleaning the mass flow air sensor, and the check engine light has not come back on. All the rough starts from a stopped position and now the engine only running for 20 seconds or so without sputtering to a dead stop are without any light coming on. I will try disconnecting the MAFS and crank and see (if it will run long enough to check) if it is running any smoother without the sensor connected. Thanks for the suggestion.
Go to the top of the page
 
QuoteReply
seanmc87
post Jun 16 2008, 01:10 PM
Post #4


Full Member
**

Group: Members
Posts: 102
Joined: 22-March 08
Member No.: 40,031
Status: Offline
Location: UK
Drives: 1996 850 T-5



try checking intakes on idle air control valve..
Go to the top of the page
 
QuoteReply
xpiecemealx
post Jun 16 2008, 04:33 PM
Post #5


Veteran
*****

Group: Members
Posts: 1,128
Joined: 19-February 05
Member No.: 3,208
Status: Offline
Location: Hampton, TN
Drives: 1997 Volvo 854 GLT, 1988 BMW 325i BIG FLAT SIX.



What is a lambda light, I dont think my model has it correct me if im wrong but what is it?
Go to the top of the page
 
QuoteReply
rob_russ
post Jun 16 2008, 06:25 PM
Post #6


Full Member
**

Group: Members
Posts: 129
Joined: 6-November 07
Member No.: 34,413
Status: Offline
Location: uk
Drives: 1995 855 T-5R



had similar problem. car ran so bad had to disconnect sensor, ran better disconnected but stalled everytime i pulled up to junction. paid 150 or $300 for bosch orignal - recomended. if you get any improvement with it disconnected, then replace it.
Go to the top of the page
 
QuoteReply
stillwelljill
post Jun 16 2008, 07:01 PM
Post #7


Newbie


Group: Members
Posts: 7
Joined: 15-June 08
Member No.: 44,118
Status: Offline
Location: USA
Drives: 1994 Volvo 850



Well can't get the car to crank now. It turns over and almost catches but no cigar. Tried disconnecting the sensor and still no crank. It was running great until a few days ago. Not one problem. ??????????????????

When it was running though, there was no check engine light or any light showing (since mechanic cleared the light after cleaning the MAF sensor).
Go to the top of the page
 
QuoteReply
ampangbear
post Jun 16 2008, 07:57 PM
Post #8


Expert Veteran
Group Icon

Group: Admin
Posts: 8,352
Joined: 1-March 05
Member No.: 3,464
Status: Offline
Location: Kuala Lumpur, MALAYSIA
Drives: 1996 Volvo 855 T5 FWD, 1989 Honda Civic 2-Door FWD



QUOTE(xpiecemealx @ Jun 17 2008, 05:33 AM)
What is a lambda light, I dont think my model has it correct me if im wrong but what is it?
[right][snapback]83607[/snapback][/right]



Check Engine Light (CEL)?
Malfunction Indicator Light (MIL)?

Its the same, XPiece.
Go to the top of the page
 
QuoteReply
ampangbear
post Jun 16 2008, 08:41 PM
Post #9


Expert Veteran
Group Icon

Group: Admin
Posts: 8,352
Joined: 1-March 05
Member No.: 3,464
Status: Offline
Location: Kuala Lumpur, MALAYSIA
Drives: 1996 Volvo 855 T5 FWD, 1989 Honda Civic 2-Door FWD



QUOTE(stillwelljill @ Jun 17 2008, 08:01 AM)
Well can't get the car to crank now. It turns over and almost catches but no cigar. Tried disconnecting the sensor and still no crank. It was running great until a few days ago. Not one problem. ??????????????????

When it was running though, there was no check engine light or any light showing (since mechanic cleared the light after cleaning the MAF sensor).
[right][snapback]83617[/snapback][/right]



Be careful not to drain your battery out with all the cranking.

Also, look here:-

http://www.volvo-forums.com/t13956-your-en...-wont-start.htm
and/or
http://www.volvo-forums.com/t15505-engine-...t-when-warm.htm
Go to the top of the page
 
QuoteReply
« Next Oldest Volvo 850 Forum Next Newest »
  Advanced Search

1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Reply to this topicStart new topic
Get your Volvo listed in the Garage Today, for FREE, to share with the world what you drive and what toys and modifications you have.

Collapse

> Similar Topics

  Topic Replies Topic Starter Views Last Action
No New Posts Massive Engine Power Loss
3 mong man 186 30th September 2014 - 05:13 PM
Last post by: Vermont
No New Posts Volvo?
Why Volvo?
0 supero 219 23rd September 2014 - 08:33 PM
Last post by: supero
No New Posts Volvo V40 T4 - Knob Safety Lock
5 KONE 1,402 15th September 2014 - 01:49 AM
Last post by: masud ali
No New Posts Volvo 240gl Wagon For Sale Near Perth Wa
Volvo 240GL wagon for sale near Perth WA
0 lee_ricketts1 168 6th September 2014 - 05:43 AM
Last post by: lee_ricketts1
No New Posts Topic has attachmentsVolvo 240gl Wagon For Sale
Selling 240GL
0 lee_ricketts1 318 2nd September 2014 - 10:02 AM
Last post by: lee_ricketts1

 
> Link To Us
If you found our site useful please link to us <a href="http://www.volvo-forums.com">Volvo-Forums.com</a>.
 
Time is now: 21st October 2014 - 11:44 AM
© 2004 Volvo-forums.com
Volvo-Forums.com is not affiliated with or endorsed by Volvo Car Corporation.
Privacy Statement